Checkout: Matilda

  Matilda Gressberg (21) har finslipt egenskapene som selvstendig låtskriver og tekstforfatter. Etter noen hektiske år med livespillinger og turné kommer nå oppfølgerne - en homage til ærligheten. Først ut var singelen ”Declarations Of Love” som ble mye spilt på radio og lå topp 20 på radiolista.

  Matilda slapp sitt andre album "Serendipity" den 25 September 2015.

  Tekst: Artistpartner
  Foto: Patrick Oldenborg

  Responsen fra publikum, samspillet med andre musikere og den erfaringen Matilda har med seg fra førstealbumet «A Heart» som kom i 2012 har hatt stor innvirkning på skriveprosessen.
  – Lydbildet til dette albumet formet seg på turneen. Jeg kjente at jeg ville gå i en litt annen retning enn sist. Det er viktig for meg å ikke være låst, men få utvikle meg. Jeg har kanskje fremstått selvsikker før, men det er først nå jeg føler tryggheten i meg selv. Jeg er stolt over musikken min, sier hun.

  Som lyttere får vi oppleve refleksjonen av den tryggheten og selvstendigheten Matilda har funnet i sin musikk og fortellerstemme. Hun inviterer inn til i et univers som veksler mellom det myke og rå, og skildrer en reise gjennom livet og erfaringene underveis.
  De siste årene har Matilda selv vært igjennom en reise - fra debut, turné og mange møter med andre artister. Lærdommer fra alt dette har vært med på å forme måten hun arbeider med musikken. I tekstarbeidet har hun tatt en litterær, fortell-det-som-det-er stil. Men når hun skriver, så handler det først og fremst om deg som lytter, og ikke henne selv. Og hun skriver for alle, på tvers av alder og livssituasjon, om det å ta et ærlig oppgjør med deg selv, og verdien av å bli sett for den du er.
  – Denne gangen har jeg gått i dypet med å skrive tekster. Det er ærlig, men åpent for tolkninger. Jeg vil at ordene mine skal flyte sammen med det du leser inn i dem. Jeg er veldig opptatt av at du skal ha egne opplevelser av låtene. Det blir ikke rom for det hvis for mye er definert fra min side, sier hun.

  Når hun selv lytter til musikk vet hun at dersom låten ikke «sitter» på de første sekundene, hvis den ikke vekker følelser med det samme, går hun videre til den neste. Dette prinsippet har hun også behandlet sitt eget materiale utfra.
  – Det musikalske har alltid vært oppslukende for meg; det å tenke på harmonier, kjenne etter hvor det mangler noen akkorder. Ofte handler det om å gi seg i tide. Det trenger ikke å være perfekt, men det må alltid føles rett, sier hun.

  Også denne gangen har Matilda samarbeidet med Thom Hell, på duetten «Coming Up For Air» som er spilt inn i stuen hans.
  – Det er fantastisk å skrive med Thom Hell. Vi spiller litt og plutselig sitter det. Det som skjedde den første timen, er det som kom med på låta, sier hun.

  Matilda har en bred musikalsk forståelse. Hun har vokst opp i et hjem med mye musikk og har spilt gitar siden hun var syv. Da begynte hun på kulturskole i Eidskog og er takknemlig for starten hun fikk der. Gitarlæreren var mer opptatt av at hun skulle få en intuitiv tilnærming til musikk fremfor det å pugge noter.
  – Det har alltid vært naturlig for meg å synge til når jeg spiller gitar. Da jeg tolket andres låter som barn var jeg interessert i hvordan musikken var bygget opp og analyserte det, og ville gjøre min egen versjon. Det å skrive min egen musikk og låttekster var en naturlig retning for meg å gå, sier hun.

  Fakta om Matilda

  • Fra Eidskog i Sør-Hedmark.
  • Debutalbumet «A Heart» kom i oktober 2012, og var produsert av Even Ormestad. Førstesingelen «When Something Ends» var i høy rotasjon både på P1 (A-listet) og P3 (B-listet). Den lå flere uker i topp ti på den offisielle radiolisten, og en stund som nummer én.
  • Da Matilda tolket Florence and the Machine «Never Let Me Go» live i P3s Popsalong, gikk lytterne «bananas i innboksen» og meldingene strømmet inn fra et trollbundet publikum, rørt til transe, tårer, gåsehud fra nakken og ned. Lytt og les noen av meldingene her.
  • Har samarbeidet med blant annet Thom Hell, Jonas Alaska, Martin Horntvedt (Jaga Jazzist), David Wallumrød (Montée, Maria Mena, Thomas Dybdahl) og Olaf Olsen (Bigbang).
  • Spilte på By:Larm 2013.
  • Video: Matilda fremfører en akustisk cover av OnklP og De Fjerne Slektningenes «Styggen på Ryggen».
  • Skrev musikk til den norske dokumentarfilmen «Til ungdommen» fra 2012, regissert av Kari Anne Moe, som handler om fire politisk engasjerte ungdommer som fikk livene forandret etter terrorangrepene i Norge i 2011.
  • Gav ut coveren Irreplaceable i samarbeide med #ResirkulertLyd sommeren 2015:

  RELATED PRODUCTS

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

  Tags: #junkyardxxxy #matilda #patrickoldenborg #junkmusic #checkout

  Logg inn

  Har du ingen konto? Lag en ny!
  Eller
  Glemt passord?