Iceland Airwaves

  Det er mer til Island enn vulkaner og varme kilder. Junkyard ble med på Islands største musikkfestival: Iceland Airwaves.

  ”Har du smakt haien enda? Det er jo en spesialitet her på Island, men da må du ha sortadød til!”. Åslaug smiler lurt. Vi står begge i en av de mange køene på vei inn til Reykjavik Art Museum som denne helgen er forvandlet til en konsertscene, i likhet med resten av øya for anledningen.

  250 konserter på 3 dager
  Denne festivalen tar virkelig over øya. Med over 250(!) konserter på 3 dager er det et enormt program å velge i. Men kun halvparten finner du på det offisielle programmet. For når Iceland Airwaves er i gang, snus hele Reykjavik på hodet og på hvert eneste gatehjørne, i enhver café, klesbutikk, pub eller lagerlokale er det rigget til et lite PA-anlegg med minst 4 til 5 konserter planlagt.

  Festivalen, som gikk av stabelen for første gang i 1999, ble opprinnelig startet for å trekke flere turister til øya, men har i løpet av sin levetid blitt en av de mest anerkjente festivalene i Europa med et program som har fokus på både internasjonale og nasjonale artister. Her er alt som kan krype og gå av musikkbransje til stede, men også alminnelig konsertpublikum.

  This is the place
  ”Du vet, festivalen samler hele øya. Alle er jo her.”. Åslaug er selv fra Reykjavik og har deltatt på festivalen de siste 6 årene. ”Når festivalen først settes i gang, strømmer det på med turister fra alle verdens hjørner, kanskje mest amerikanere og briter, men jeg har senest i dag møtt folk fra både Israel og Danmark. I tillegg er jo festivalen et naturlig samlingspunkt for alle oss lokale på øya, så this is the place to be denne helgen”.
  < Med navn som Beach House, Father John Misty og John Grant er det tydelig at festivalen legger lista høyt. Likevel er programmet omfattende og stort med en rekke spennende mindre og mer ukjente artister, med stort fokus på islandske band.

  Selv om de fleste kanskje assosierer Island med fjell, vulkaner og varme kilder, oser Reykjavik av kreativitet, kunst og kultur. På hvert gatehjørne finner du hippe cafeer, restauranter og butikker utsmykket med alt fra grafitti til enorme street-art malerier. Og med over 60 islandske band representert i helgens festivalprogram, er det tydelig at øya med en befolkning på knappe 300.000 innbyggere setter musikk og kultur høyt.

  Vulkansk setting
  ”Du må følge på”, Åslaug peker på inngangsdøra langt der fremme. Køen foran oss kan tyde på at vi fort må bruke resten av kvelden på å komme inn i lokalet, men plutselig blir vi vinket frem av en vakt. Det er tydeligvis lurt å kjenne lokalbefolkningen. Entouraget smyger seg forbi 100 meter med våte og kalde, dog ivrige, konsertgjengere. Det er nemlig den britiske grime-artisten Skepta som er neste mann ut.

  Selv ikke en vindstyrke på 13 sekundmeter og pissregn kan stoppe denne kvelden. Faktisk er det ganske så vanlig her i Reykjavik. For det må nevnes at selv om øya har mer å by på enn natur, er det nettopp dette som gjør festivalopplevelsen ekstraordinær. Det vulkanske, mørke og ville setter hele festivalen i en spennende og annerledes setting, som selv for oss nordmenn kan virke eksotisk.

  Sortadød fra galleriet
  Tilbake på Reykjavik Art Museum er det bare minutter til Skepta skal på scenen. Lokalet er nå proppfult av alle nasjonaliteter og smilene sitter løst på de oppmøtte i publikum. Åslaug og gjengen hennes har allerede rensket baren for sortadød, det lokale brennevinet, og det islandske ordet for "skål" høres oftere i lokalet enn hva som kanskje er sunt. Det kryr av amerikanere, briter, dansker og nordmenn. Det er tydelig at festivalen har en høy internasjonal stjerne. I det Skepta går på scenen og lyset dempes, koker det hele over på ekte vulkansk vis. Sortadød regner fra galleriet, og 1000 hender kastes i været. Det er helt tydelig at Island har mer å by på enn vulkaner og varme kilder.

  ficelandairwaves.is
  Spotify playlist

  Foto & Tekst - Joakim Throndsen
  Foto Sydicate/Title - Petter Foshaug

  RELATED PRODUCTS

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

  Tags: #festival #junkmusic #iceland #joakimthrondsen

  Logg inn

  Har du ingen konto? Lag en ny!
  Eller
  Glemt passord?