Interview: Elliphant @Paris

  Ellinor Miranda Salome Olovsdotter eller Elliphant har en sjukt imponerende CV som de fleste artistene i dag kan bare drømme om. Hun har jobbet med alt fra danske MØ, Diplo til amerikanske Major Lazer. I fjor var hun heldig og fikk være med gutta fra Major Lazer på turne. I år er hun på miniturne rundt Europa for å spre fred og kjærlighet gjennom musikken sin.

  Tekst/Foto: Felicia Noelle Donkor

  Vi traff henne i Paris der hun pratet varmt om Polen, smutthullet i musikkindustrien, flettene hennes og ordet «Blisseh».

  Hvorfor er du så glad i å opptre i Polen?
  - De gangene jeg spiller der, får jeg så mye kjærlighet. Om man også kjører på, blir de utrolig tilfredsstilt og engasjert. Slik er det også i Australia. Derfor blir jeg utrolig gira når jeg blir booket i Polen.

  Hvor er det verst å spille?
  - Berlin og Amsterdam er kjipe steder å spille. Dette er to av mine favorittbyer, så jeg har et litt annet forhold til stedene nå enn tidligere. Jeg synes de er så bortskjemte musikalsk fordi begge byene er voldsomt eksponert til musikk, og dermed ser de ned på artister som de kanskje ikke har et stort forhold til. Det har vært flere ganger der folk bare drar fra konsertene mine, og det er utrolig kjedelig.

  Blir du stresset av det?
  - Noen ganger! Da jeg spilte sammen med Major Lazer hadde vi fire fantastiske konserter, og jeg forventet at den femte giggen kom til å være like bra. Jeg ble satt ut da jeg spilte foran 13.000 mennesker som kjedet seg under konserten. Det var ganske tøft. Jeg legger merke til alle, og kan bli ufokusert om noen skriker «FUCK YOU!» eller bare velger å dra etter to-tre låter. Når man er glad i det man gjør, tar man alt personlig.

  Heldigvis var det veldig mange som var glad i «Living Life Golden». Hva slags forventninger hadde du til publikum?
  - Jeg ble faktisk overrasket da fansen likte albumet, men jeg bryr meg relativt lite om hva kritikerne hadde å si. Jeg tror om jeg hadde brukt masse tid, hatt en visjon eller brukt alle ideene mine på albumet, så hadde det stukket litt dypere om hva kritikerne ville sagt. Jeg var kjemperedd for at fansene mine forventet en mer elektronisk vri som jeg har gjort sammen med diverse DJs, men heldigvis tok jeg feil.

  Hva slags forhold har du til albumet?
  - Ikke så mye. Albumet er jo gammelt for meg. Den eneste nye låten på platen er «Love Me Long». Resten er bare låter fra forskjellige EPer.

  To år? Oj! Hva tror du er årsaken?
  - Jeg har kastet meg fra produsent til produsent, noe som ikke er uvanlig for musikere om dagen. De fleste er stabile i måten de uttrykker seg musikalsk. De har kanskje et eget band, en fast produsent som de jobber med eller så lager de musikken sin helt selv. Men jeg har vært i flere situasjoner der jeg har kanskje laget 150 låter på tre måneder, og jeg har plukket diverse til de ulike EPene mine. Akkurat som «Living Life Golden» har jeg tatt de jeg synes duger til det albumet, eller kanskje til et nytt potensielt prosjekt. Tenk, en artist blir sendt til for eksempel Los Angeles i to måneder, og det eneste man gjør er å dra på sessions. Det ødelegger deg som en artist og som en kreativ person.

  Hva er målet for ditt neste prosjekt?
  - For neste album har jeg lyst til å lage 9–10 låter der jeg faktisk er veldig involvert istedenfor lage noe uten at det er noe sjel i det. Jeg vil jobbe beinhardt og få frem budskapet som jeg bærer på. Jeg vil ha muligheten til å gjøre massive endringer istedenfor at produsentene gjør det. For det eneste jeg gjør nå, er å ta et opptak, så drar jeg hjem. Dette er utrolig viktig å være vokal om fordi det er flere artister som opplever dette. Det er flere som blir tvungen til å turnere istedenfor å utvikle seg kreativt. Jeg håper at jeg får jobbe ordentlig med musikken min, istedenfor å gå fort frem med et produkt som jeg kommer til å hate.

  Det er ingen tvil om at du har din egen lingo, og du bruker ordet «BLISSEH» i mye av språket ditt. Hva betyr det egentlig?
  - Jeg synes det er så rart når folk stresset av ordet «BLISSEH» fordi det er bare ordet Bliss. Det betyr bare positivitet. Jeg begynte å si det da jeg reiste en god del, og jeg syntes at ordet var så fantastisk. Det er en vakker betydning bak ordet «Bliss» som gjorde til at jeg ikke kunne slutte å si det.

  Hva med stilen din? Hvordan ville du beskrevet den med et ord?
  - Inspirasjon. Jeg har jo lånt masse i mitt artisteri. Men jeg har aldri claimet noe av det. Men jeg tror de fleste skjønner at jeg er en karakter, og jeg bare leker mye med karakteren min. Jeg har fått «Jamaica» stemplet av media, men ingen av mine jamaicanske kolleger hører på musikken min og tenker «Shit, hun her høres ut som hun er fra Jamaica». De synes bare at denne hvite svenske jenta er kul og tør å by mer på seg selv.

  Om du skulle laget en annen type musikk, hva skulle det vært?
  - Om jeg skulle fått velge, så hadde jeg vært i samme bane som Portishead. Det er den eneste musikken jeg har hørt på. Massive Attack og CocoRosie er store innflytelser på meg. Men jeg driver jo å synger «If you love me long, if you love me long…!» og tenker «Shit, hva er det jeg synger på?» men folk blir jo kjempeglade fordi budskapet er universalt.

  Du har jo fletter, synger på Patois og er helt klart inspirert av andre kulturer. Har du noen sinne fått kritikk for det?
  - Det er vanskelig når jeg blir satt i en posisjon der folk skriker «Kulturell appropriasjon» etter meg og jeg bare tenker: «Men.. hæ? Jeg vil ikke være politisk!» Ta flettene mine for eksempel; jeg har alltid hatt løshår, men så kom det til et punkt der jeg tenkte: «Nei, jeg vil ikke gå rundt med dette på hodet mitt». Så jeg tok det ut og klipte håret mitt. Men så tenkte jeg bare: «Nei, nå skal jeg ha litt futt her, men da ordner jeg fletter fordi jeg synes det er fint». Jeg blir jo lei meg når jeg blir kritisert for å «stjele» noens kultur. Jeg har en mor som har eksponert meg til alt mulig rart og jeg kjenner all slags mulige folk fra ulike bakgrunner.

  Får du tyn?
  - Egentlig ikke, men i bunn og grunn vil jeg ikke såre noen.

  RELATED PRODUCTS

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

  Tags: #junkmusic #interview

  Logg inn

  Har du ingen konto? Lag en ny!
  Eller
  Glemt passord?