HAVSUN: – Det siste året har jeg gått fra å være signert til usignert, men det var et veldig riktig veivalg for min del

  Havsun slapp forrige uke sin nye singel «Company», hvor han har teamet opp med Jesper Jenset. Låta er nok en smakebit på hans kommende EP «Little House».

  Foto: Tommy Ho

  Dette intervjuet ble opprinnelig gjort 12/10-20 / Jonas Irmer

  Bergenseren Håvard Sundland, som går under artistnavnet HAVSUN er en produsent/låtskriver som de siste årene har sluppet solide låter med flere spennende vokalister. Blant de som har fått slippe til på produksjonene til Sundland, kan man nevne navn som Fred Well, Hanne Mjøen og Sturla, men nå også Jesper Jenset.

  «Company» ble skrevet av Håvard og hans kreative kollektiv tidlig i mai, da de enda hadde høye forhåpninger om festivalsommer. Den drivende og pulserende låten gjenspeiler følelsen de hadde den mainatten den ble skrevet, da de danset som gale i et naust ved fjorden. Akkurat det som trengtes i vente av en mørk og våt Vestlandshøst.

  Vi tok en prat med han nedenfor:

  Heisann Håvard! Hvordan står det til med deg om dagen?

  – Hei!! Det går veldig bra. Det er alltid gøy å få ut ny musikk. Og at det for en gangs skyld er sol i Bergen hjelper på også :)

  Herlig! Ikke verst bare det! Nå er jo høsten her for fullt. Hva forbinder du med høsten i Bergen?

  – Studio først og fremst. Jeg flyttet inn i nye studiolokaler denne sommeren, så det blir fett å tilbringe mye tid her. Det sitter helt sykt flinke folk på bygget her nå og det hjelper på når man skal holde inspirasjonene oppe når det blir mørkere og kaldere.

  Gøy med nytt miljø da! Er du mer kreativ nå som mørket kommer?

  – Jeg vet ikke om jeg nødvendigvis blir mer kreativ, men det er definitivt mye enklere å komme seg i studio når det ikke er sol og sommer utenfor. Jeg tror egentlig jeg er en temmelig melankolsk type, det er som om musikken kommer lettere når jeg føler meg litt tung.

  Fortsetter under bildene

  Foto: Tommy Ho

  Haha, tror jeg kjenner følelsen du sikter til :) Du er jo aktuell med ny singel, «Company»! Gratulerer så mye! Hvordan har det vært å slippe denne?

  – Tusen takk for det! Det har gått over all forventning. Jeg innser at jeg egentlig følger et fast mønster med hver eneste utgivelse:
  1. Jeg jobber med suverene folk, jeg gleder meg sinnsykt til release.
  2: To uker før hver eneste utgivelse slår iskalde føtter inn: Er låta sterk nok, egentlig? Kunnet jeg ha proddet bedre? Sitter mixen som den skal? Og hvem treffer jeg egentlig med denne låta?
  3: Og så – når jeg ser låta på Spotify, da letter tåka, da løsner det igjen. Jeg blir supergira og vil egentlig bare tilbake til studio og skrive mer.

  – Det er utrolig fett med god plassering på NMF også, det gir ekstra spark. Jesper har også investert tungt i denne låta, derfor var det dobbelt viktig for meg at mottakelsen skulle bli god.

  Du må ikke overanalysere, sa folk! Låta er kjempebra! Kan du kort fortelle om låten og hvordan du har forberedt deg mot slipp?

  – Som for alle andre, forsvant våren i en merkelig opplevelse av at verden var satt på pause. Jeg var så møkka lei av karantene og kjedelige helger, jeg hadde fått nok av å sitte alene å jobbe med musikk. Så da gjorde jeg som jeg ofte gjør: Laget en enkel låtskriver-camp på familiehytta ved Bjørnefjorden. Vi skrev «Company» første kvelden i naustet, Fred Well, Mads Songve og jeg.

  Det første jeg husker var at jeg laget en type 80s basslinje og noen enkle trommer, og Fred la ca hele melodien på 2-3 takes. Det siste jeg husker, er at vi tre danset og sang som gale med lyslenker rundt halsen, jeg tror vi fikk et akutt håp om at festivalsommeren 2020 skulle bli noe av.

  – Det aller viktigste jeg gjør før slippet, er å sikre at jeg er 100% fornøyd med låten. Jeg er seig og klarer ikke slippe taket i en låt før jeg føler den sitter skikkelig. Jeg følte jeg hadde landet produksjonen bra, men at jeg fremdeles manglet noe jeg ikke helt klarte sette fingeren på. Da var det bare en ting å gjøre: Å invitere Mathias (Dritflink) Wang ned i studio for å hjelpe meg med å lande låta. Takk og lov for at jeg gjorde det, hah!

  Kult å høre hvordan du har jobbet og når resultatet ble så bra som det ble, så ja, grattis igjen! Du har som du nevner med deg Jesper på det hele. Hvordan har det vært å teame opp med han og hvordan var viben i studio med han og de andre?

  – Jeg har vært superfan av Jesper helt siden han dukket opp på Idol, back in the days. Jeg møtte han for første gang på en camp her i Bergen hvor vi endte opp i samme session siste dagen. Vi skrev en låt sammen og fant tonen. Jeg skjønte tidlig hvor dyktig han er, og er enda mer overbevist om at han er en av landets feteste vokalister.

  – (Fun fact): Kvelden vi skrev «Company» så postet jeg en IG-story hvor gutta danset, mens vi hørte på første utkast fra låten. Den storyen svarte Jesper på; Det der høres dritfett ut!)

  Fortsetter under bildet

  Foto: Tommy Ho

  – Noen mnd senere sendte mitt management en mail til Sony (som representerer Jesper) for å høre om han var interessert i å gjøre en feature på en annen låt. Tilfeldigvis lå skissen til «Company» i samme mappe som ble sendt over. Samme kveld ringte Jesper meg og sa: “Dritfet den låta der, men hva er egentlig status på «Company»? Tror du det er cool om jeg hopper på den?

  – Jeg sendte kjapt instrumentalen over til Jesper, som tracket vokalene og gjorde hele vokalproduksjonen selv. Han er faktisk ganske rå som produsent, så jeg var veldig giret på at han skulle løse oppgaven på sin egen måte. Og rundt oss la hele Covid-19 pakken temmelig sterke begrensninger, så det var relativt vanskelig å linke opp i studio også.

  Han ble fristet av en insta-story, ja! Fett! Dette er nok en smakebit på din kommende EP «Little House». Hvordan er det å jobbe med en slik utgivelse og hvordan ligger du an?

  – Jeg føler jeg ligger godt an, jeg har veldig mye av materialet mitt ferdig. Samtidig er det en enorm fordel å styre prosjektet selv. Det betyr f.eks at jeg kan gjøre endringer i mine planer når bra folk i det kreative kollektivet som HAVSUN egentlig er, plutselig sier «Tror du det er cool om jeg hopper på den?» som i Jespers tilfelle. Jeg har en tydelig tidslinje, og jeg har fleksibilitet til å gjøre endringer underveis. Så betyr «Little House» EP’en mye for meg, rent musikalsk. Den oppsummerer det siste året mitt som artist, og den er veldig avklarende på hvem jeg er som artist.

  Godt å høre da, vi gleder oss til å høre mer! Hvordan har ellers dette året vært for deg så langt?

  – Det siste året har jeg gått fra å være signert til usignert. Det var et veldig riktig veivalg for min del. Jeg har brukt veldig mye tid i studio, jeg har fått ro til å jobbe mer systematisk med mitt eget uttrykk. Det er også ekstremt verdifullt å få jobbe med de samme folka over tid, og jeg føler jeg er på et veldig bra sted, musikalsk sett. Jeg har spennende samtaler på gang om å satse mer utenfor Norge, og jeg skal skrive enda mer musikk for å kunne gjøre mer av det jeg liker best: Live show. Jeg har mye godt arbeid foran meg, målet er å være klappet og klar når Covid-19 på ett eller annet tidspunkt legger færre begrensninger for oss alle.

  Fortsetter under bildene

  Foto: Tommy Ho

  Sky is the limit osv... Det er jo ikke til å skyve under en stol at musikkbransjen har hatt det tøft i år. Hvordan har det vært å ikke kunne holde konserter?

  – Opprinnelig var HAVSUN en produsent/DJ act, og da Covid-19 slo inn hadde jeg akkurat gjort noen fine events med mitt eget live show. Så ble alle dansegulv stengt ned, og det var selvfølgelig temmelig kjipt, men det er ikke noe annet å gjøre enn å bruke tiden best mulig, og være ship shape klar når det er trygt å møtes til større events igjen.

  Bra innstilling! Kan du si tre ting folk kanskje ikke visste om deg?

  1: – Familien min har 18 villsau.

  2: – Jeg har mest sannsynlig designet norges styggeste genser! Jeg var skikkelig hekta på free-style en periode, og jeg og noen kompiser designet våre egne, håpløse jibbe-outfits.

  3: – Jeg har mest sannsynlig landet 750 000 backflips på småbruket der jeg bor. Likevel lander Jesper sine backflips veldig mye mer elegant.

  Haha, en god mix der :D Regner ikke med at du kun er i studio og lager musikk. Hva er ditt beste serie- filmtips for en innekveld i høst?

  – Outer Banks ble jeg helt oppslukt av! Så har jeg, som absolutt alle andre, SLUKT Førstegangstjenesten på NRK. Herman Flesvig, altså!

  Legende! Sånn ellers, kan du gi oss et kort et innblikk i hvordan en helt vanlig dag for deg er i disse tider?

  – Jeg bruker veldig mye tid i studio, og så har jeg faste dager i uken der jeg jobber for å legge meg opp nok penger til å kunne bo og jobbe i utlandet, neste høst. Det er mange viktige valg som gjøres nå, og jeg setter sammen et nytt team rundt meg. Jeg synest det er superinspirerende å lage langtidsplaner for hvordan jeg ønsker å utvikle musikken videre. Jeg vet jeg har skikkelig krevende arbeid fremfor meg, men gleder meg intenst til 2021!!

  Vi også! Enn så lenge, takk for praten og ta vare!

  Hør Havsun, Jesper Jenset - «Company» nedenfor:


   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

  Tags: #junkmusic #interview #havsun #jesperjenset

  Logg inn

  Har du ingen konto? Lag en ny!
  Eller
  Glemt passord?