JIMMY SMASH: – Det er ekstra stas å dele et prosjekt der vi kan tenke mer helhetlig

  Duoen Jimmy Smash delte nylig sin debut-EP «Bloom» og med sin første full-lengder gir de oss en lytteropplevelse utenom det vanlige, nemlig en utgivelse omkranset av ulike sjangre.

  Foto: Guro Sommer

  Mikkel Graham Guttormsen og Håvard Lyngstad har som nevnt etablert et lydbilde på tvers av sjangre. Lydbildet har blitt til av en samling av sjangre som pop, rap, soul, contemporary R&B, americana og rock i en mix av digital programmering, organiske og analoge instrumenter. Som igjen blir til deres egenart med en lun, varm og rik signatur.

  Deres fire første singler («Macadamian», «Weaker», «Fine Line» og «Everglance») har alle gjort det bra, med over 3,4 millioner strømminger på Spotify og 1000 avspillinger på radio (hvor NRK P3 står for 500 av de gjennom listinger på tre av låtene).

  På «Bloom» er den gjenkjennelige «signatur»-vokalen fortsatt med, men med en kontinuerlig variasjon.

  Vi tok rett og slett en prat med gutta nedenfor:

  Heisann gutta! Hvordan har dere det om dagen?

  – Helt strålende! Veldig deilig å EP-debutere, og få mulighet til å dele låter vi har jobbet med i lang, lang tid. Håvard ble onkel her om dagen, og Mikkel er nettopp ferdig med å pusse opp kjøkken. Litt av en tid.

  Herlig! Det går jo mot lysere tider, men hvordan har starten på året vært for deres del?

  – Nyttårsforsettet vårt var å slippe enda mer musikk, så vi har først og fremst brukt starten av 2020 på å slippe ny musikk! Hittil har det resultert i to singler og en EP. Men vi har heldigvis også hatt mulighet til å jobbe i studio med nytt materiale, og brukt tid på å videreutvikle live-showet vårt.

  Fortsetter under videoen


  Jimmy Smash - Say It Again

  Godt å høre! Og hva er tankene deres om hva som skjer i verden per dags dato?

  – Det er på en måte hele pakka på en og samme gang – skummelt, nervepirrende, komisk og avslappende. USA skylder på Kina, Kina skylder på USA, USA hamstrer inn våpen og Norge hamstrer inn joika-boller og dopapir.

  – Samtidig er det rørende å se at folk stiller opp for hverandre, og at man tenker nytt når ting ikke går som planlagt.

  Hva er deres beste tips nå som man for det meste skal holde seg inne?

  – Vær kreativ, pass på hverandre, bak et brød, stell med plantene og sett pris på at vi bor i verdens beste land <3 Det er sunt å kjede seg litt innimellom.

  Sant så sant. Som dere nevner er dere jo aktuelle med EP-slipp, gratulerer med det! Hvordan har det vært å dele «Bloom»?

  – Det føles veldig deilig. Flere av låtene startet vi å jobbe med for 3-4 år siden, og både «Green Velvet» og «High How I Fly» har vært fast inventar i live-showet vårt siden vår første konsert noensinne på Jaeger i 2017. Det er gøy med singler, men ekstra stas å dele et prosjekt over flere spor der vi kan tenke mer helhetlig.

  Det er veldig forståelig! Er dere glad i blomster eller vil dere si at det det er deres tid for å blomstre?

  – Begge deler! Tittelen spiller først og fremst på lydbildet og det konseptuelle i låtene våre, men er også et nikk til tiden vi er i og stadiet vi befinner oss i som artister.

  Cool! Hvordan vil dere ellers brekke ned utgivelsen?

  – På tidligere låter hadde vi tydelige nikk mot 70- og 80-tallsmusikk og estetikk i soundet vårt. Vi vil beskrive «Bloom» som mer nåtid.

  

… og hva betyr EP-en for dere personlig?

  – Først og fremst er det å slippe en lengre og helhetlig utgivelse noe som resonnerer i det kreative i oss. Så er det en deilig følelse å vite at det man har jobbet med over lang tid endelig kan vises frem til andre enn oss selv.

  Fortsetter under bildet

  Foto: Guro Sommer

  

Kan tenke meg det er befriende å gi alt ut! Hvor lenge har dere jobbet med denne musikken og hvordan har det vært å begi seg ut på et EP-prosjekt?

  – Musikken på denne EP'en har vi jobbet med i flere år nå, både i Fredrikstad, der vi er fra, og i Oslo, der vi begge bor. Vi har alltid hatt et mål om å lage en EP, men har brukt tiden på å finne de rette låtene og forme soundet vårt.

  – Det er jo selvsagt mange fordeler og ulemper med dette, så det har vært både givende og frustrerende på samme tid.

  

Lærerik prosess da! Hvor ofte møtes dere sammen for å lage musikk og har dere noen uvaner i studio?

  – Vi har en ganske flytende arbeidsprosess, men vi prøver å dedikere alle muligheter vi får i løpet av en uke til å jobbe sammen.

  – Uvaner… vi er veldig opptatt av detaljer. Om vi skal trekke frem spesielt én uvane så er det kanskje det, at vi aldri blir helt fornøyde?

  

Ikke noe uvane å være perfeksjonister ;) Har dette prosjektet utfordret dere på noen måter, i så fall hvordan?

  – At ting tar så lang tid som det tar, og lære å ha is i magen, noe vi har blitt godt vandt med siden vi startet opp i 2015.

  Det er en god egenskap å ha! Dere skulle jo hatt release-konsert på EP-en i dag, men den blir det naturlig nok ikke noe av. Hvordan tror dere tiden blir framover?

  – Vi har gått rett tilbake til hvert vårt hjemmestudio for å lage nye låter, og bygge videre på det soundet vi har utforsket på EP'en. Vi har heldigvis innarbeidet en workflow som består av å sende hverandre skisser, lydklipp og inspirasjonskilder, så Jimmy Smash-prosjektet ruller videre selv i krisetider.

  – Målet er å fortsette og dele ny musikk om ikke altfor lenge, og spille konserter så fort det tillates. Vi snuser også på mulighetene rundt å spille en live stream-konsert som plaster på såret for alle som hadde kjøpt billett til den utsatte Jaeger-konserten vår.

  Det høres veldig bra ut. Takk for praten og ta vare på hverandre <3

  Hør Jimmy Smash - «Bloom» nedenfor:


   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

  Tags: #junkmusic #interview #jimmysmash #playgroundmusic

  Logg inn

  Har du ingen konto? Lag en ny!
  Eller
  Glemt passord?