Photo diary: Mayka og Julia Rio i NYC - Intro


  Det er mange grunner til å like New York; Friends, Sex and the City, Central Park, Manhattan, eller noe så enkelt som en Supreme eller Yankees caps. Uansett, The Big Apple er en av få super-metropoler og et episentrum for mange sub og populærkulturer. Vi på MAG bestemte oss for å sende svenskene Mayka og Julia Rio dit for å finne ut nøyaktig hvor awesome NYC er.

  I de nærmeste ukene kommer filmskaperen og fotografen Simon Lundgren (også kjent som graffer Tom Cruiser og artisten New Abisko) til å følge med når jentene går seg bort i Williamsburg, spiser soulfood i Harlem, fester i Brooklyn, trykker i seg hotdogs på Coney Island og gjør alt annet som vi ser i filmene og synger om i låtene.

  - Man kjenner at det er der det skjer.
  - "That feeling" av å gå rundt i en by og aldri vite hva som venter rundt det neste hjørnet, legger Julia til.

  Hvordan inspireres dere av New York?

  - Drømmere er velkomne og det kjennes ut som om unge kunstnere hjelper hverandre. Mange «open jams» og flere ulike måter for unge artister å vise seg frem på. Det å kombinere musikk, kunst og dans føles veldig levende. Kanskje nettopp fordi det var i NYC hvor hele «the movement» eksploderte på 80-tallet – epoken fremstår fremdeles som the golden years når det gjelder graffiti, beatbox, breakdance og hiphop. Det er REAL..

  De er begge to enige om at det er streetkulturen generelt og den åpne følelsen som fasinerer mest.
  - Det er dette storbyer i Skandinavia nå forsøker og etterligne, med blockpartys, festivaler, open performances, battles og mer.

  Mayka: Jeg blir alltid så inspirert til låtidéer og tekster når jeg er ute og reiser, så jeg kommer til å gå rundt med notisblokken klar.

  Julia: Og all gatekunst i Brooklyn! Jeg er sykt gira på selv å få gjøre noe der!

  Mayka: Alle musikkscenene – man kan se noen opptre hver eneste kveld. Alt fra små intime singer/songwriter-gigs til store housedj-sets og spontanshow i parken. Det er også mange plateselskap som holder til nettopp i hjerte av New York som gjør at mange artister dras til byen.

  Jentene snakker om hvor stort det er med rawfood, yoga, farmers markets og second hand og konstaterer at det er ”fett å leve bevisst”.
  - Alt med personlig utvikling, new age-kultur og "follow your dreams”-ånden er super inspirerende.

  Hvilke artister eller kunstnere fra NYC har påvirket dere mest?

  Julia: Mange av hiphop-artistene fra den gamle skolen, f.eks. A Tribe Called Quest, De La Soul og Run DMC. Jeg inspireres mye av deres klesstil og lekende uttrykk i mine kolleksjoner (mikser farge kombinasjoner med mønster). Og filmer som Beat Street og Wild Style.

  Maja: Generelt – housekulturen. Hvor tidlig ute de var med DJs og dansegulv. Men mange av mine favoritt forfattere og forelesere holder også til i New York.

  Hvilken statsdel bør man besøke?

  - Williamsburg, Greenwich Village, Bushwick, Manhattan, China Town, Little Italy, Bronx osv. Man må jo se alle de klassiske! Men om vi skal være helt ærlige så er vi overhodet ikke noen New York proffer. Vi kommer mest til å hike rundt og gå oss bort. Vi sitter og diskuterer hvem som har dårligst stedsans. Vi kommer begge to til å stå med nesen trykt godt ned i et gigantisk kart som er vendt feil vei. Ekte turist-style. Det blir nok mye av at vi må spørre oss frem å se hvor vi havner. Livet er et eventyr med null stedsans.

  Hva kan vi forvente oss å se i reisedagboken?

  - Med den stedsansen: spontanitet. Mye hang-out i Brooklyn, gatekunst, inspirerende miljøer, alle store streetwear butikker, parkchill, fine klær, klossete pose-forsøk, klubbliv, strand i New Jersey Shore og alle mulige eventyr vi finner på. Simon snakker om noe american soccer, men vi får se hvordan det blir med det.

  MAYKA
  Mayka heter egentlig Maja Edelbring og jobber som DJ, artist og radiohost på svenske P3. Med spillejobber rundt i verden er hun ett etablert navn i Sveriges klubbscene. Hun er kjent fra sitt elektroniske radioshow i Musikguiden i P3 og hennes DJ-sets inneholder alt fra 90-talls till Electro House og Trap.

  Mayka er også den ene halvdelen av den nye electropop duoen, Death Team som slipper sitt debutalbum tidlig i 2015.
  Akkurat nå tilbringer hun store deler av sin tid i studio hvor hun spiller inn nytt materiale.

  Hun har tidligere vært DJ-support til internasjonale artister som Justice, The Magician, Mord Fustang og Breakbot for å nevne noen. På hennes CV finner vi også spillejobber på Dans Dakar, tre år på rad, samt en sommerturné sammenmed Alina Devecerski med stopp på blant annet Peace & Love, Hultsfredsfestivalen og Storsjöyran.

  Maykas singel ”Birds” ble ofte hørt på national radio, og i januar 2013 ble hun nominert til musikkprisen, P3 Gold i kategorien “Beste dans” sammen med Swedish House Mafia og Alesso.
  JULIA RIO
  Julia Rio (Julia Riordan) er en 22 åring skaper med røtter fra de värmländska skogene, nå bosatt i Stockholm. Hun skaper magi på en hånddreven strikkemaskin, og lager alt fra luer til basketpannebånd, designer klær og pynter opp gaten med strikkegraffiti.

  Med hennes creative kolleksjon Femtastic og Hoopdiggas bak seg, planlegger hun noe stort. Ved å kombinere håndtverk, gatekunst og musikk får man uendelig med muligheter til å blomstre.

  Høsten 2013 flyttet Julia til England for å begynne og studere på London College of Fashion. Etter og ha utført sin første strikkegraffiti i Londons gater kunne hun ikke slutte. Siden den gang har hun prydet veggene og yarnbombet Urban Outfitters I Stockholm, utsmykket skogen på Öland Roots og akkurat kommet hjem fra Sliema Street Art Festival på Malta der hun deltok som kunstner sammen med artister fra hele verden.

  Julia har flere offentlige rom rundt om i verden i sikte. Hun vil forandre bildet man har av graffiti som veldig ofte forbindes med vandalisme og dudes som springer rundt på natten. Med et så kvinnelig assosiert uttrykk vil Julia ta gatekunsten til et bredere nivå i en ellers mannsdominert street art-kultur.

  Denne våren har hun laget luer/pannebånd til FATTA-kampanjen, og sluppet en kolleksjon sammen med Beyond Retro som er inspirert av 80-tallets glade hiphop-wave og Sydamerika.

  Tags: #mayka #juliario #newyork #nyc #traveldiary

  Logg inn

  Har du ingen konto? Lag en ny!
  Eller
  Glemt passord?