Krønike: Punkproblematik av Ramon Calvo


  Når et miljø domineres av menn, så er det en klar brist i det samfunnsbevisste.
  Er punken virkelig åpen for alle?

  Det attraktive med punk, bortsett fra det musikalske, var for min del at man kunne gjøre som man ville. Scenen som bandet sto på, om det i det hele tatt var noen, representerte ikke et skille mellom artist og tilskuer. Blant publikum var det andre band, fanzinemakers, fotografer, screentrykkere og alt annet som skapte gjør-det-selv ånden og mangfoldet i punken.

  I begynnelsen var jeg oppslukt av alle inntrykk, av drivkraften, svetten og viljen til å skape noe eget. Jeg er i bunn og grunn en veldig naiv person som tror godt om de fleste, så at jeg i begynnelsen ikke så noe negativt med punkmiljøet er vel ikke så overraskende. Etter noen år som punker derimot, begynte jeg å se annerledes på saker og ting. Delvis fordi jeg selv ikke kunne identifisere meg med de andre, og delvis fordi jeg innså at mitt gamle jeg hadde tilpasset seg punkens stereotyper.

  Misforstå meg rett. Punkscenen er åpen for alle i teorien, men den er og har alltid vært mannsdominert. Av hvite menn. Akkurat som den krasse virkeligheten som punkscenen vil være en kontrast mot, når den gang på gang sparker oppover. Iblant føles det som at mennesker tror at samfunnsbevissthet er det eneste som spiller noen rolle, og at man deretter ikke behøver å jobbe for de forandringene man vil se. Det er dessverre ikke så enkelt, og vi må passe på at vi ikke blir et speilbilde av de problemer og «ismer» som vi er motstandere av. «Talk the talk and walk the walk” er fortsatt en rå sannhet.

  Det er på tide å ta diskusjonen på alvor i punkmiljøet. Å høre på de som vil være med, men som av en eller annen grunn føler seg frosset ut. Bevisstheten tar oss nemlig bare en del av veien. Resten av reisen må vi ta på egenhånd, i harmoni med viljen om å forandre noe til det bedre.

  Laura Jane Grace / Against Me!
  Patricia Elmqvist / Slöa Knivar


  Tags: #ramoncalvo #punk #lukinzine

  Logg inn

  Har du ingen konto? Lag en ny!
  Eller
  Glemt passord?