Travel Inspo: Puerto Rico fra et surfebrett

  På andre siden av kloden, blant palmer, kritthvite strender og en haug med gale haner, langt unna minusgrader, snø og kulde ligger et lite surfemekka. Junkyard ble med til Rincon i Puerto Rico.

  Tekst/Foto: Joakim Throndsen

  "It's a curse, man"
  “It's been flat for weeks, man. Hopefully tomorrow it will pick up”. John, som vi leier rom av, myser mot sola og peker ut på det blikkstille havet som tydeligvis har ligget dødt i uker nå. Det er ikke en bølge i sikte. Det er helt flatt. “It's a curse, man, I tell ya”.

  Rincon som til vanlig er kjent for å inneha noen av verdens beste surfebølger, kryr av langhåra gutter og jenter med surfebrett under armen. Alle med solbleika hår og korrekt antrukket i det nyeste av det nye av baggy badeshorts eller blomstrete bikinier fra Quicksilver på kroppen. Men i dag er ingen i vannet. I dag sitter alle på en av flere strandbarer bortover den kanskje mest kjente stranden, Sandy Beach, og bare venter. Venter på at noen skal skje. Venter på at vinden skal komme og at bølgene skal følge etter. De har ventet i over 3 uker nå. “We just have to wait it out”. John tar en slurk av rom & cola'en mens han fortsetter å skue utover havet.

  2 filmer og en middag
  Det er ikke mer enn 15 timer siden vi satt oss på flyet på Gardermoen på vei med Norwegians direkterute til San Juan, Puerto Rico. Flyturen, som ikke tar mer enn knappe 9 timer, er unnagjort på 2 filmer og en middag. Før du vet ord av det er minusgrader og bekmørke fjerne fremmedord. Gradestokken i leiebilen viser 28 grader og sola steker på sitt beste. En kjøretur på drøye 2 timer tar oss fra flyplassen i hovedstaden og til Rincon.

  Puerto Rico har virkelig vært på alles lepper denne høsten og vinteren. Direkteflyvningen er én ting, men det er den avslappede stilen, været, bølgene og de kritthvite strendene med krystallklart vann som nok lokker norske turister enda mer. Øya, som er en del av USA (på sitt eget merkelige vis), er i prinsippet konkurs, så selv om dollarkursen ikke er helt fordelaktig for den norske kronen om dagen er øya likevel billig og du kommer langt med lite her borte. Det går mest i spansk, men de fleste forstår også engelsk og valutaen er amerikanske dollars, så øya virker langt fra fjern til tider.

  I tillegg til å kunne lokke med bølger i verdensklassen, byr øya også på en rekke andre attraksjoner. Alt fra luksushoteller, jungeleventyr, havskilpadder og hanekamper står på menyen. Opplevelsene står i kø og øya er slik sett tilrettelagt for det meste av turisme. Uansett alder eller reisefølge.

  Rom, cola og haner.
  “Jesus!” Igjen bråvåkner vi av hanegaling fra nabotomten. Det er som om hanene er inne på rommet vårt. Vi begynner jo å bli vant til dette nå, men det er likevel et sjokk hver morgen .Og selv om sola så vidt har stått opp og klokka viser 06.30, er dagen godt i gang. Og endelig er det bølger. Vi hører dem helt opp på balkongen der vi bor - 14 fot høye bølger dundrer innover stranda. Nesten 4 meter høye! Kun de ivrigste padler ut. Forbannelsen er for alvor brutt.

  Mens en etter en av de ivrigste kommer opp fra vannet med enten et brukket brett eller lungene fulle av saltvann, spiller strandbarene de klassiske 90 talls pop- og reggaelåtene du husker fra ungdomstiden for de mange oppmøtte som ser på våghalsene i vannet. Det er ikke annet å gjøre enn å bestille nok en rom & cola, nyte showet og vente på at naturen igjen skal fikse forholdene (denne gangen til humane kår).

  “Island time”
  For i Puerto Rico som i resten av Karribien handler det om å ta tingene som de kommer. Ikke stresse og bare innrette seg etter det lokalbefolkningen kaller for “island time”. “Open when we come. Close when we leave”. Skilt med denne ordlyden henger over alt på øya, og det tydelig at vi er langt unna Oslo og en travel og nøye planlagt hverdag. Selv løsbikkjene kuler'n og ligger døsige i gatene, mens høns og haner tusler bekymringsløst rundt mellom strandbarer og provisoriske småbutikker. Det er tydelig et land av dimensjoner.

  Mens de fleste venter på at havet skal stilne litt, har enkelte av de oppmøtte søkt over til yogaen som finner sted på stranda hver morgen. Campen her er drevet av et ungt amerikansk par som hver morgen samler mellom 30 - 40 personer til solhilsen med mer hver morgen ved soloppgang. Her er det sikkert like mange nasjoner representert som i FN, og det er nesten noe magisk med en slik gruppe harmoniske mennesker i morgenlyset.

  It's on!
  “Jesus!” Igjen galer hanene. 06.55. Både vi og dem har sovet lenge. En kjapp titt ut fra balkongen viser at i dag er dagen vi har ventet på. 4 fot høye bølger, altså ikke mer enn 1-2 meter. Brett stroppes på biltaket og nesa smøres før vi kaster oss av gårde til nærmeste break.

  I dét vi ankommer stranda teller vi hele 26 stykker i lineup'en. Heldigvis er stranda enorm så det er god plass til alle og alle får sin tur. Rincon er nemlig plassert helt på vestsiden av øya, helt på spissen, så man får swell både fra Atlanterhavet og Det Karribiske Hav på en god dag. Det er det i dag, så i teorien er det over 16 forskjellige offentlige spots (og sikkert like mange hemmelige) å velge mellom, alt etter nivå, så man får aldri følelsen av at det blir trangt om plassen.

  “It doesn't get better than this”
  Etter timer i vannet er både armer og rygg støle og såre. Mens vi padler inn og takker værgudene og naturen for både en perfekt venstre og ypperlige forhold, møter vi igjen John (huseieren) padlende på vei ut.
  -“Epic, right?”
  - “Yes, really good ones”.
  - “What did I tell you - this is the best waves in the word man! It doesn't get better than this.”

  RELATED PRODUCTS

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

  Tags: #travelinspo #joakimthrondsen #surf

  Logg inn

  Har du ingen konto? Lag en ny!
  Eller
  Glemt passord?