Velkomponert lekestue

  Under aliaset @lekestove tar Marius Svaleng Andresen bilder som fremhever delikate detaljer det er lett å overse i en travel hverdag. Nå høster han anerkjennelse fra blant annet ikke helt ukjente Instagram.

  Tekst: Monica Michelsen.
  Foto: Cover - Kristine Helliesen / Andre - Marius Svaleng Andresen.

  – Det er omtrent fem år siden jeg begynte å ta bilder nærmere den stilen jeg har i dag. Jeg bodde i Australia, og tok analogfoto som tilleggsfag ved universitetet. Det var utelukkende praktisk arbeid, null teori, og jeg fikk framkalle og printe bilder i mørkerom. Det vekket fotointeressen min for alvor, forteller Marius.

  Innkjøpet av den da flunkende nye iPhone 4S noen måneder senere var dessuten avgjørende for at mobiltelefonen skulle bli hans fremste fotoverktøy.

  - Den hadde bedre kamera enn min forrige telefon, og gjorde det enklere å ta bedre bilder. iPhone 4 ble på mange måter min gateway drug til å ta flere bilder, sier Marius, som i dag tar bilder med både mobiltelefonen og speilreflekskamera.

  Strukturert estetiker

  Ut i fra bildematerialet hans er det ikke akkurat vanskelig å spore en viss interesse for estetikk, arkitektur og strukturer.

  - Jeg er vel over gjennomsnittet opptatt av ting som ser fint og bra ut, ja, visuelle uttrykk generelt. Jeg går alltid etter noe jeg kan komponere til et bra sluttresultat. Gode lysforhold er dessuten top notch, særlig når man tar bilder med telefonen. Det er ingen hemmelighet at bildene jeg tar er veldig strukturerte. Eller, kan jeg si nøye gjennomtenkte? Det er i alle fall få tilfeldigheter rundt hvordan jeg komponerer et bilde, sier han.

  Foruten få tilfeldigheter i sine fotokomposisjoner, drives Marius muligheten til å kunne skildre en alternativ virkelighet.

  - Måten jeg liker å ta bilder på er noe tosidig. På hovedkontoen min konstruerer jeg en virkelighet ved å velge utsnitt selv, og separere det fine fra det mindre fine, og på den måten skildre en slags alternativ virkelighet. Det blir litt som å gi liv til døde objekter. Den andre måten jeg tar bilder på går mer ut på å beskrive den faktiske virkeligheten. Jeg kunne godt tenkt meg å ta mer dokumentariske bilder, men ikke for Instagram. Det må heller bli på en annen plattform, forteller han.

  Mobilfotograf på statskanalen og anbefalt av Instagram

  Marius opplever en stadig større interesse for bildene sine. Ikke bare har han vært deltaker på NRK-programmet Mobilfotografene, han har også blitt anbefalt av ingen ringere av Instagram – ikke bare én, men to ganger.

  - Folk liker tydeligvis det jeg gjør, og det gir ringvirkninger. Jeg har hatt en fotoutstilling i Oslo, for ett år siden, og da begynte jeg å selge bilder. Nå har jeg nettopp opprettet en hjemmeside som jeg selger bilder fra. Dessuten selger jeg bilder på designbutikken Sukker på Bakklandet i Trondheim.

  Mobilfotografene, som ble sendt på NRK i 2015, sendes i disse dager på SVT i Sverige og Finland.

  - Instagram har unektelig vært en viktig kanal for å formidle foto for min del, og enten jeg vil det eller ei så har Instagram vært en motiverende faktor for å ta det et steg videre. Jeg har også en annen konto, @_svaleng, som er av noe mer personlig karakter, samtidig som jeg kan poste alt jeg ikke føler for å poste på den andre kontoen. Den er ikke like strukturert og konseptuell som hovedkontoen. Mer blanda drops. Kall det gjerne en avlastningskonto, sier Marius.

  Observasjon fremfor Netflix

  Marius’ bilder gir en følelse av et trent øye for det vakre, og med det detaljer i for eksempel bybildet det ikke er så lett å legge merke til når man haster til og fra jobb, skole og mellom ymse hverdagspregede gjøremål.

  - Jeg er etter hvert blitt ganske god til å se hva som funker, og hva som ikke funker i et potensielt fotografi. Dessuten liker jeg å fremheve detaljer man kanskje ikke tenker over ellers. Jeg ville uansett ikke tatt bilder av noe jeg ikke ville likt resultatet av. Jeg ville for eksempel ikke tatt bilder av døde og stygge ting, bare fordi de er døde og stygge. Jeg ønsker å få frem det fine i det som ved første øyekast kan virke kjedelig, sier Marius.

  Han mener det naturlig nok er lettere å oppdage estetikken i egne omgivelser når man ikke er fanget i hverdagen.

  - Selv har jeg aldri vært mer produktiv rent fotomessig enn da jeg gikk arbeidsledig et par måneder i fjor – tiden i limbo mellom å ha frivillig droppet ut av et ikke nevnt humanistisk fag ved universitetet og det å heller finne seg en jobb. Da gikk mye med kameraet på slep, hørte på musikk og fotograferte i timesvis. I en hektisk hverdag med jobb og alt som hører med, er det lett å bare stresse hjem etter endt arbeidsdag og se på Netflix. Det er viktig å ta seg tid til å stoppe opp og observere omgivelsene, sier Marius.

  Stikk innom:
  Instagram - @lekestove
  Hjemmesiden - http://www.lekestove.com/nb/

  RELATED PRODUCTS

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

  Tags: #junkmusic

  Logg inn

  Har du ingen konto? Lag en ny!
  Eller
  Glemt passord?